Menu
Privat

Sådan fjerner du pletter

Sådan fjerner du pletter

Vær væk, plet! Ville du ikke ønske, at du havde en tryllestav at vifte over genstridige pletter? Der findes en guide til at fjerne pletter, ja selv de mest genstridige pletter – uanset placering, stof og plettype.

Typer af stoffer

Bomuld

Bomuld kan tåle varmt vand, koldt vand, gentagen vask og skrubning. Hvis pletten er på bomuld, har du flest muligheder for fjernelse.

Uld

Mere sart end bomuld, uld kan ikke tåle gentagen vask og bør spredes fladt til tørre.

Syntetisk

Pletter på syntetiske stoffer kan være vanskelige, især malingspletter. Nogle opløsningsmidler som acetone eller ammoniak kan smelte eller nedbryde stoffet. Vær forsigtig!

Silke

Et meget sart stof, silke kan blive ødelagt, hvis pletfjernelsesindsatsen er for fjendtlig. Det kan være bedst at tage farvet silke til et professionelt renseri.

Pletfjernende opløsningsmidler

Vand

Varmt, koldt, gratis, frisk og rigeligt. Vand vil være din første forsvarslinje. Skyl, dup, dup og gentag; vand i sig selv kan ikke gøre meget skade.

Eddike

Eddike er en naturlig og effektiv pletfjerner. Når du bruger det på uld eller syntetiske materialer, skal du bruge det sparsomt, og overvej først at prøve pletprøver på et ikke iøjnefaldende område.

Hydrogenperoxid

Fantastisk til at fjerne blod- eller rustpletter, brintoverilte har en blegeeffekt uden den ødelæggende farveændring. Det er farvesikkert og desinficerer også.

Vaskemiddel/pletfjerner – Brug disse til at skrubbe pletter ud, før du vasker tøj normalt. Pletfjernere har specielle enzymer, der hjælper med at frigøre genstridige pletter.

Sprit

Effektiv til at fjerne blæk, farvestoffer og kemikaliebaserede pletter.

Ammoniak

Et almindeligt og nyttigt rengøringskemikalie til husholdninger. Fortynd det i en sprayflaske. Bland aldrig ammoniak med blegemiddel.

Opvaskemiddel

Et mildt og alsidigt opløsningsmiddel. Blandet med vand er opvaskemiddel effektiv på fedt, krydderier og næsten alt.

Mineralsk spiritus / acetone

Disse er nødvendige for at fjerne malingspletter, men kan være hårde ved syntetiske stoffer.

Blegemiddel

Effektivt, men alligevel hårdt, blegemiddel er normalt en sidste udvej til at fjerne pletter fra hvidt.

Tips til fjernelse

  • Lufttørre først Før du tørrer tøjet i en tørretumbler, skal du sørge for, at pletten er fjernet. Ellers kan varmen sætte pletten.
  • Kan du ikke bringe din bil til vasken for at fjerne opkastet? En våd/tør støvsuger er meget praktisk til pletter, der ikke kan vaskes, bringes til vasken eller let nås. Brug blot suget til at fjerne vand og rengøringsopløsninger sammen med pletten.
  • Behandl alle pletter så hurtigt som muligt.
  • Spottest altid opløsningsmidler på tøjet, før du fortsætter.
  • Test om en beklædningsgenstand er farveægte: Hæld en lille mængde varm eddike på et lille område, og lad det hvile i tre minutter. Dup det med et køkkenrulle. Hvis farven forsvinder, er tøjet ikke farveægte, og farven kan bløde.
  • Nogle pletter fjernes bedst, når de er kolde. Sæt tøjet i fryseren, læg en isterning oven på pletten eller spray det med en dåse trykluft på hovedet.
  • Hvis pletten fortsætter, gentag trinene efter behov.

Som du kan se, kan pletfjernelse være vanskelig. Ville vi ikke alle bare elske at smide vores tæppe eller sofa i vaskemaskinen for en hurtig skylning for at fjerne alle de pletter? Forebyggelse er den bedste beskyttelse mod store, genstridige pletter, og fjernelse af selv de små pletter hjælper områder med at holde sig rene i længere tid.

Ingen kommentarer

    Skriv en kommentar